Brouwerij Liefmans
Meer dan 300 jaar geschiedenis. En dat proef je.
De rijke geschiedenis van brouwerij Liefmans gaat terug tot 1679. Rond 1750 koos brouwer Jacobus Liefmans het vruchtbare Oudenaarde uit. Ook vandaag blijft de Liefmansbrouwerij trouw aan haar Oudenaardse roots, met de Scheldeoever als natuurlijke voedingsbodem voor haar heerlijke fruitbieren. Dankzij het talent van meesterbrouwster Rosa Merckx groeide Liefmans uit wat het is. Als eerste – en lange tijd enige – brouwster van ons land bracht ze 46 jaar lang finesse en subtiliteit in de Belgische biercultuur. Van die gedrevenheid kunnen we vandaag nog steeds proeven.
Jacobus Liefmans
De ziel van Liefmans
Hoe het allemaal begon
Lokale landbouwers brachten hun overschot aan krieken naar Liefmans en in ruil daarvoor kregen ze bier.
Het gebouw in de Aalststraat is ondertussen al meer dan 300 jaar oud. Hierin worden de originele brouwinstallaties van Jacobus bewaard als onderdeel van het brouwersmuseum.
Toch heeft het nog enkele eeuwen geduurd eer Liefmans erin slaagt om zichzelf als brouwerij op de kaart te zetten. Pas rond 1900 begon de brouwerij op beperkte schaal haar rijpingstanks te vullen met krieken. Lokale landbouwers brachten hun overschotten naar Liefmans en ontvingen in ruil bier. Geen slechte deal, toch? De smaak van dit kriekbier is gaandeweg geperfectioneerd. Eén figuur speelt een sleutelrol in die ongeziene smaakevolutie: Rosa Merckx.
Rosa Merckx
Brouwmeester extraordinaire
Rosa Merckx
"De geur van de mout en het hop, dat trok mij aan. Net zoals de va-et-vient in de brouwerij, de bedrijvigheid. Een brouwerij leeft, zoals het bier zelf."
Onder impuls van Rosa Merckx evolueerde het kriekbier naar een onvervalst succesverhaal, waarbij het bier geroemd wordt door bierkenners en -liefhebbers tot ver buiten de landsgrenzen. Deze eigenzinnige dame heeft meer dan haar mannetje gestaan om het verschil te maken in de – overwegende mannelijke – wereld van de Belgische bieren.
De vrouwelijke toets zorgt vaak voor fijnzinnigheid. Het wekt dan ook geen verbazing dat Liefmans de eerste brouwerij was waarbij brouwers de fles met de hand in zijdepapier wikkelden. Om een gepassioneerde pionier als Rosa Merckx te eren, prijkt haar handtekening op elke Liefmansverpakking. Samen met de huidige brouwmeesters waakt ze op die manier nog steeds over de kwaliteit van het volledige gamma. Haar persoonlijke favoriet? Vooral Goudenband heeft een speciale plaats in haar hart veroverd.
Wereldkwaliteit
Liefmans craft blends moet je ervaren
Vandaag gaan traditie en vooruitgang hand in hand
"Nergens ter wereld is de lucht zo geschikt om unieke fruitbieren te creëren
Liefmans wordt al sinds het prille begin gemaakt van Belgische krieken enerzijds en anderzijds van lichte, donkere en geroosterde mout. Na een gemengde gisting van één week rijpt het bier verder in de kelders van de Oudenaardse brouwerij om tot haar volle expressie te komen. Daarna is het de beurt aan de brouwmeester, die het bier versnijdt of blendt. Door jonge, frisse bieren met oudere en rijpere bieren te vermengen komt de gisting opnieuw op gang en verkrijgt Liefmans haar uitzonderlijk smaakprofiel.
Die unieke balans tussen de typische zurigheid en de zoete smaken is het resultaat van jarenlange ambacht en een onophoudelijke zoektocht naar kwaliteit. Dit brouwproces, dat de brug vormt tussen traditie en vernieuwing, is op punt gezet door Rosa Merckx en wordt vandaag met dezelfde toewijding door elke brouwmeester opgevolgd.
Beleef het zelf
Boek je brouwerijbezoek
Vakmanschap zonder weerga
Net zoals bij champagne is ‘blenden’ het codewoord voor Liefmans.
Tot enkele eeuwen geleden werd Liefmans traditioneel tijdens het winterseizoen gebrouwen. Om de houdbaarheid te verlengen tot de daaropvolgende zomer ging men het bier mengen of blenden. De praktijk wil dat oudere, complexe bieren worden gemengd met jonge, frisse brouwsels. Hierna gist het bier opnieuw, wat dan weer een ideaal uitgangspunt oplevert voor de typische Liefmans-smaak, die enkel de brouwmeester compleet beheerst.
Dat het brouwproces heel wat tijd in beslag neemt, beaamt ook huidig Liefmans-brouwmeester Marc Coesens. ‘Elke tank rijpt anders en het is de taak van een brouwmeester om de verschillende bieren te vermengen tot een consistent eindproduct met een constante kwaliteit. Die garantie moet je kunnen bieden.’ Naast productkennis, passie en ervaring is volgens Marc een goed degustatievermogen een onmisbare eigenschap. Als brouwmeester ziet hij er samen met zijn team nauwlettend op toe dat het bier zijn eigenheid en smaak bewaart. Hun streven naar perfectie is het cruciaalste ingrediënt van elk Liefmans-bier.
Benieuwd naar het leven in onze brouwerij?
Bezoek de brouwerij
Onze meesterbrouwer Marc en zijn team dompelen je met plezier onder in de hoppige Liefmans-sferen. Als afsluiter van je bezoek kan je enkele bieren uit het assortiment proeven.
De Liefmansbrouwerij aan de oevers van de Schelde in Oudenaarde is een monument in het Belgisch bierpatrimonium. Door de nabijheid van de Schelde zijn de microflora die zich eeuwenlang in deze regio hebben ontwikkeld uitzonderlijk. Daardoor is de lucht nergens anders ter wereld zo geschikt om unieke fruitbieren te creëren.
Ondertussen is de originele brouwerij gerenoveerd, zodat je als bezoeker in een hedendaags creatieve omgeving het authentieke brouwersambacht kunt (her)ontdekken. Bij mooi weer kan je op de terrasjes langs de Schelde uitgebreid proeven van de laatste Liefmans-innovaties. Neem jij er alvast je agenda bij?
Op het programma
Ontvangst door een professionele gids
- Een historische uitleg over het ontstaan van Oudenaards bruin
- Een duik in de geschiedenis van brouwerij Liefmans
- Een rondleiding in de originele brouwerij
- 2 consumpties
Lees voorafgaand aan je reservatie de gedetailleerde algemene voorwaarden en onze overige praktische informatie. Heb je nog bijkomende vragen? Geef ons dan gerust een seintje via brouwerijbezoek@liefmans.be
- Duur rondleiding
- 2 uur
- Prijs per bezoeker
- 14 euro
- Locatie
- Oudenaarde, België
Praktische info
Onze brouwerij is niet vrij te bezoeken. Een rondleiding kan gereserveerd worden vanaf 15 personen tot maximaal 35 personen.
Als er al een groep van 15 personen ingeschreven is, kan je per individu aansluiten bij die groep. Per groep van 35 personen wordt een gids voorzien.
Een bezoek is mogelijk vanaf maandag tot en met zaterdag, telkens om 10u, 14u en 17u.
Belangrijk
Druk de betalingsmail af die je na je reservatie ontvangen hebt. Dit
formulier geldt meteen ook als je toegangsbewijs. De betaling moet
uiterlijk 14 kalenderdagen voor je bezoek voldaan zijn, anders wordt je
reservatie automatisch geannuleerd.